iPhone X in water
/ Door Mike / Tips & Tricks / 4 Commentaren

Wat moet je doen bij waterschade?

First things first


Waterschade kan helaas iedereen overkomen. Soms laat men zijn smartphone in bad vallen of laten ze hun telefoon een rondje mee draaien in de wasmachine. In onze telefoonwinkel horen we de gekste verhalen wat betreft waterschade. Of u nu een iPhone, een Samsung of een ander toestel  heeft, het is een uiterst vervelend geval waar u snel actie moet ondernemen. Er zijn ook momenten waarop telefoongebruikers zich niet realiseren dat de telefoon waterschade kan oplopen. Zo kan er al waterschade ontstaan als u de telefoon meeneemt naar de badkamer tijdens het douchen of als u bent gaan sporten en er zweet op is gekomen. Vooral als de telefoon in zijn geheel onder water is geweest is het belangrijk snel en zorgvuldig te handelen. Hieronder vindt u een aantal tips die u kunnen helpen bij waterschade aan uw telefoon, maar ook handelingen die u zeker niet moet doen.

Do’s bij waterschade


1. Zet direct uw telefoon uit!

Als u uw telefoon uitschakelt kunt u ervoor zorgen dat er zo min mogelijk schade aangebracht wordt en weet u zeker dat er geen kortsluiting meer kan ontstaan. Als u een telefoon heeft waar de batterij makkelijk verwijderd kan worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de oudere modellen van Samsung, raden we u aan deze eruit te halen. Zet uw telefoon overigens niet aan als deze al uitgevallen is. Anders riskeer je alsnog een kortsluiting.

Mocht door de waterschade het beeldscherm niet meer werken kunt u de telefoon alsnog uitzetten door een combinatie van knoppen een tijdje in te drukken. Zo kun je bij de iPhone 4, 4s, 5, 5c, 5s, 6, 6+, 6s, 6s+ de sluimerknop en de thuisknop (homebutton) 8 tot 10 seconden ingedrukt houden en deze loslaten zodra je het toestel uit ziet gaan. Wacht hier echter niet te lang mee, anders gaat de iPhone zich (soft) resetten. Bij de nieuwere modellen zoals de iPhone 7, 7+, 8, 8+ moet je de sluimerknop en de volume-omlaagknop ingedrukt houden.

2. Verwijder SIM en geheugenkaarten!

Zoals eerder al gezegd kunt u het beste de batterij zo snel mogelijk eruit halen. Dit geldt ook voor uw SIM kaart en eventueel de geheugenkaart. Hiermee voorkom je dat ze met het water in aanraking komen. Mocht u merken dat er toch vocht op uw SIM kaart of uw geheugenkaart zit droog deze dan z.s.m. af met een doek.

3. Droog uw telefoon!

U kunt het beste de telefoon droog wrijven met een handdoek. Een theedoek, keukenrol, trui of een goed absorberende zachte doek werkt overigens ook. Leg daarna uw telefoon in een bakje rijst en laat het daarin zitten. Al deze maatregelen zijn bedoeld om de schade te minimaliseren en zijn absoluut niet voldoende. Zelfs als de telefoon lijkt te werken nadat deze gedroogd is ga het niet verder gebruiken. Vroeg of laat zal de telefoon kuren krijgen omdat het van binnen niet gereinigd is. Naar alle waarschijnlijkheid bent u dan verder van huis. We raden u dan ook aan om zo snel mogelijk uw telefoon te brengen naar een erkend telefoon reparatie bedrijf zodat het moederbord op een professionele wijze chemisch gereinigd kan worden. Hoe sneller deze behandeling plaatsvindt des te groter de kans dat uw telefoon weer 100% zal functioneren zonder dat uw gegevens verloren gaan.

Don’ts bij waterschade


– Het verkeerd drogen van uw telefoon!

In onze winkel horen we de vreemdste manieren die men raadpleegt bij het ontstaan van waterschade. Het is sterk af te raden om uw telefoon te “drogen” met een föhn. Hierdoor kunt u namelijk onderdelen beschadigen of zelfs ervoor zorgen dat het smelt. Ook is het niet aan te raden om uw telefoon in het zonlicht te leggen. Hierdoor gaat het water namelijk verdampen en verspreid het vocht/water zich meer aan de binnenzijde van de telefoon. Hetzelfde geldt voor het laten rusten op een verwarming.

– Schud niet met uw telefoon!

Het vocht uit uw telefoon schudden is niet mogelijk. Het gevolg van het schudden is dat het water zich verder kan verspreiden en op nog meer plekken gaat komen waar het niet hoort te zijn. Op die manier veroorzaakt u juist meer schade dan er eigenlijk al was.

– Zet uw telefoon niet aan!

Zoals al eerder aangegeven is het erg belangrijk dat u de telefoon niet aanzet. Doet u dit wel dan riskeert u dat het moederbord en/of interne onderdelen beschadigd kunnen worden door kortsluiting.

– Wacht niet te lang!

Hoe sneller u handelt, hoe groter de kans dat uw toestel weer als vanouds gaat functioneren. Dus droog het toestel goed en breng het dan zo snel mogelijk langs. Hiervoor hoeft u bij ons geen afspraak te maken. Hoe eerder hoe beter!

Leyna Mobile to the rescue


Als het niet dagelijks is, is het wel wekelijks dat men bij ons binnen komt wegens waterschade aan zijn of haar toestel. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken. Gezien de complexiteit van de reparatie kan uw telefoon niet meteen gebruiksklaar zijn na de behandeling. Na het chemisch reinigen moet namelijk het moederbord goed gedroogd en uitgetest worden. Dat betekent dat u uw telefoon minimaal 2 werkdagen kwijt bent. Daarvoor kunnen we u wel voorzien van een leentoestel.

iPad Reparatie

Chemisch reinigen:

Onze vakkundige monteurs zullen direct aan de slag gaan met het uitvoeren van de chemische reiniging. Dit doen ze door het moederbord uit de telefoon te verwijderen en vervolgens met een speciaal reinigingsmiddel te reinigen in een ultrasone bad. Hierna wordt de telefoon gedroogd en eventuele corrosie plekken met de hand schoon gemaakt. Als de chemische reiniging is uitgevoerd controleren we altijd nog even of het toestel weer volledig werkt. Vaak komt het voor dat bepaalde onderdelen niet meer werken. In dit geval wordt dit met u gecommuniceerd en de eventuele kosten aangegeven. Zoek hier de waterschade behandeling voor uw telefoon!

Verzekering?


Vaak is schade aan uw toestel verzekerd middels reisverzekering of inboedelverzekering. Meestal kunt u ook voor waterschade beroep doen op deze verzekeringen. U kunt bij ons een offerte aanvragen alvorens de reparatie. Na de reparatie krijgt u een reparatiebon/factuur die u eventueel kunt declareren bij uw verzekeraar. Voor meer info kunt u op onze verzekeringspagina kijken.

4 Commentaren

 • Lisa

  Mijn iPhone 7+ is een paar weken terug in het water gevallen. Ik wist niet dat hij nog gemaakt kon worden dus heb hem nooit laten repareren. Heeft het nog zin om mijn iPhone langs te brengen? Ik zou graag mijn foto’s namelijk willen hebben die op het toestel stonden.

  • Mike

   Beste Lisa, Je kunt je telefoon altijd nog brengen om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. In de meeste gevallen heeft een waterschade behandeling nog zin. Zo kun je je foto’s en andere data vaak nog terugkrijgen.

 • Anoniem

  Beste,

  Kunnen jullie ook waterschade behandelingen voor iPads uitvoeren? Mijn iPad is een paar dagen geleden in het water gevallen en ik was me er niet van op de hoogte dat zoiets als dit bestond.

  • Mike

   Jazeker, voor iPads voeren wij ook waterschade behandelingen uit. Hier vindt u een overzicht van iPad modellen.

 • Commentaren voor deze post zijn gesloten.