iCloud gegevens
/ Door Mike / Tips & Tricks / 0 Commentaren

Je gegevens opvragen bij Apple

Apple en de GDPR


Apple en alle andere bedrijven en organisaties die gegevens van je verzamelen moeten vanaf 25 mei 2018 voldoen aan de nieuwe Europese privacywet (AVG of GDPR). Dit houdt in dat deze bedrijven transparanter moeten zijn over welke gegevens ze over je verzamelen en wat ze met deze gegevens doen.

De mogelijkheid geven voor het definitief verwijderen van een account, inclusief de verzamelde gegevens is vanaf nu ook verplicht. Ook Apple heeft hier werk van gemaakt; vanaf nu is het mogelijk om een kopie van de gegevens die Apple van jou heeft op te vragen en deze te downloaden. Ook het verwijderen en deactiveren van je Apple ID is vanaf nu mogelijk.

Apple gegevens opvragen en downloaden


Je kunt vanaf nu een kopie van alle gegevens die Apple van je bewaart downloaden. Volg hiervoor de volgende stappen:

1. Ga naar de speciale privacy Apple pagina. (Via deze link is de pagina in het Nederlands).
2. Log in met je Apple ID, je zult eventueel een verificatiecode ontvangen via een van je Apple devices.
3. Klik op ‘Aan de slag‘ onder het kopje ‘Een kopie van je gegevens ontvangen‘.

Vervolgens krijg je een overzicht te zien van alle diensten van Apple (Contacten, Notes, App store etc.) welke mogelijk gegevens van je hebben verzameld op basis van je Apple ID en gebruik. Gegevens die niet op de servers van Apple staan (verzoeken aan Siri, opgeslagen locatiegegevens, TouchID vingerafdrukken etc.) behoren hier niet onder. Dit komt doordat Apple deze gegevens op het toestel zelf verwerkt en anoniem opslaat.

Vink vervolgens alle opties aan die je wilt downloaden. Ook kun je direct alle opties selecteren door op ‘Selecteer alles‘ te klikken. Klik vervolgens op ‘Ga door‘ om je archief samen te stellen. Kies daarna een maximale bestandsgrootte per archief en bevestig door op ‘Voltooi verzoek‘ te klikken.

Apple gegevens downloaden voltooien

Apple gaat nu al je gegevens verzamelen en stuurt je binnen 7 dagen een e-mail met een link. Via deze link download je een .zip-bestand welke je moet uitpakken. Hierin vind je een archief met alle gekozen gegevens. De grootte van dit archief hangt af van meerdere variabelen zoals: je privacyinstellingen, hoelang je al een Apple ID hebt, en van welke Apple diensten je gebruikt maakt.

Fun Fact: Zelf heb ik zowel bij Google als bij Apple mijn gegevens opgevraagd. Terwijl dit bij Apple een bescheiden hoeveelheid data van in totaal 1.3MB was, bevatte mijn archief bij Google in totaal maar liefst 3909,3MB (3,9GB). Dit betekent dat de data die Google van mij heeft opgeslagen 3007 keer groter was dan de data die Apple van mij heeft opgeslagen. (Zowel bij Google als bij Apple heb ik mijn mail en foto’s buiten beschouwing gelaten).

Apple account opzeggen of verwijderen


Apple-account opzeggen / deactiveren

Met de optie ‘Je account deactiveren‘ zorg je ervoor dat je account tijdelijk op non-actief wordt gesteld. Je ontvangt dan ook meteen een activatiecode die je goed moet bewaren om je account eventueel weer te activeren. Apple zal je data in ieder geval niet meer gebruiken voor (anonieme) analyses. Je gegevens worden nog wel 9 jaar bewaard en dus nog niet permanent verwijderd. In deze periode kun je op elk moment je account weer activeren aan de hand van de activatiecode die je eerder hebt ontvangen en haal je alle data weer terug. Na 9 jaar wist Apple je account definitief inclusief alle data.

Apple-account permanent verwijderen

Met de optie ‘Je account verwijderen‘ kun je je account ook zelf definitief verwijderen. De verwerking hiervan duurt 7 dagen. Dit is een extra beveiliging die ervoor moet zorgen dat niemand zomaar je account kan verwijderen. In deze 7 dagen heb je nog de mogelijkheid om het verwijderingsverzoek te annuleren. Na 7 dagen zal het verzoek om je account te verwijderen worden uitgevoerd en kun je dus je account niet meer terughalen. Verder belooft Apple dat alle data die met jou verband houden binnen 30 dagen van alle servers defenitief worden gewist.